ÚvodNaše hotelyAkční nabídkyAktualityO maďarskuPartneři

Tisková verze

Maďarská vína

Nejznámějším z maďarských vín je proslulé tokajské (Tokaji), které už po staletí nese čestný přídomek "Král vín a víno králů". Nejhodnotnějším jeho druhem je "Tokaji aszú", které je tím vzácnější, čím více puten medově sladkých hroznů z pozdního vinobraní bylo k přípravě jeho jednoho hektolitru použito.
Velmi oblíbené je též "Tokaji szamorodni", vyskytující se ve sladké, polosuché a suché variantě. Maďarská červená vína pocházejí z okolí měst Eger, Szekszárd a Pécs a jejich nejvýznamnějšími reprezentanty jsou "Egri bikavér", "Medoc noir", "Villányi burgundi" a "oportó".
Z bílých vín jsou patrně nejoblíbenější ta, která pocházejí z révy rodící se na vinicích v kopcovité krajině kolem Balatonu, na svazích s půdou vulkanického původu: "Badacsonyi rizling", "Badacsonyi szürkebarát", "Kéknyelű". Co do obliby však za nimi nezaostávají ani vína z pohoří Mátra, k nimž patří například "Abasári rizling".
Na mapce jsou barevně vykreslené veskeré oblasti a regiony, kde se pestuje víno.

Další články na téma jídlo, pití:
Kotlíkový guláš (bográcsgulyás) | Hovězí perkelt (marhapörkölt) | Plněné zelí (töltött káposzta) | Rybí polévka (halászlé) | Pečená husí játra (libamáj) | Jídlo a pití v Maďarsku

Poslední aktualizace: 24.11.2011