ÚvodNaše hotelyAkční nabídkyAktualityO maďarskuPartneři

Tisková verze

Jak se připravuje rybí polévka (halászlé)?

Jak se připravuje rybí polévka (halászlé)?
Přísady pro 4 osoby: kapr - filety 500 g, štika (okoun) - filety 500 g, sumec - filety 500 g, sůl 20 g, rybí hlavy, páteř 800 g, cibule 250 g, červená paprika, sladká 25 g, paprikové lusky 80 g, rajčata 50 g

Příprava: Ryby vykostit, sumce nakrájet na plátky. Rybí filety o velikosti cca 60-80 g rovnoměrně osolit a odložit do chladničky. Rybí hlavy a kostry velmi dobře omýt, vložit do studené vody a dát vařit. Lehce osolit, přidat nadrobno pokrájenou cibuli a vařit, až se hlavy a kosti rozvaří a vznikne vydatný vývar. Odstavit z plotny a přecedit do jiného hrnce. Opět přivést do varu a vsypat sladkou papriku. Podle chuti lze přidat i trochu pálivé papriky. Přidat připravené rybí kousky, vnitřnosti, pokrájené paprikové lusky a rajčata. Při mírné teplotě vařit ještě asi 10-12 minut, než ryba změkne. Při vaření polévku nemíchat, ryba i vnitřnosti by se rozpadly na příliš malé kousky. Polévku podávat horkou. V každé porci by měly být stejnoměrně rozděleny všechny druhy ryb i vnitřnosti.
Foto: I. Veres

Další články na téma jídlo, pití:
Kotlíkový guláš (bográcsgulyás) l Hovězí perkelt (marhapörkölt) l Plněné zelí (töltött káposzta) l Pečená husí játra (libamáj) l Jídlo a pití v Maďarsku l Maďarská vína

Poslední aktualizace: 24.11.2011