ÚvodNaše hotelyAkční nabídkyAktualityO maďarskuPartneři

Tisková verze

Jak se připravuje plněné zelí (töltött káposzta)?

Jak se připravuje plněné zelí (töltött káposzta)?
Přísady pro 4 osoby: vepřové maso 350 g, rýže 50 g, olej 1 dl, cibule 100 g, česnek 10 g, červená paprika, sladká 20 g, mletý pepř 3 g, sůl 20 g, vejce 1 ks, zelné listy 8 ks, kysané zelí 1200 g, slanina 100 g, kmín 2 g, bobkový list 2 ks, pepř celý 2 g, uzené maso 200 g, kopr 30 g, kyselá smetana 2 dl, mouka 30 g

Příprava: Vepřové maso umlít. Pro plněné zelí se hodí nejlépe poněkud tučnější bůček. Rýži dusit do poloměkka a nechat vychladnout. V pánvi zahřát trochu oleje, nechat zesklovatět drobně pokrájenou cibulku a přidat prolisovaný česnek. Maso dát do mísy, přidat poloměkkou rýži a osmaženou cibuli. Okořenit sladkou paprikou, mletým pepřem, osolit a nakonec přimíchat vejce. Dobře promíchat. Ze zelných listů odstranit silné části lodyhy a rovnoměrně je naplnit směsí. Listy srolovat tak, aby byly všechny přibližně stejně velké. Ve větším pekáčku zahřát olej, přidat na kostičky pokrájenou slaninu a za častého míchání orestovat. Přidat drobně pokrájenou cibuli a nechat zesklovatět, okořenit trochou kmínu, bobkovým listem, celým pepřem a jemně pokrájeným česnekem. Posypat sladkou paprikou , dobře promíchat a ihned přilít trochu vody. Přidat dobře propláchnuté zelí, na jemné plátky pokrájené uzené maso a navrstvit vedle sebe závitky. Přilít tolik vody, aby zelí bylo ponořené. Pod pokličkou dusit při mírné teplotě. Čas od času potřást pekáčkem, aby se zelí nepřichytilo. Po 1-1 1/2 hodině závitky opatrně vyndat a odložit na teplé místo. Zelí v pekáčku posypat jemně pokrájeným koprem a promíchat. Zamíchat kyselou smetanu s moukou a přes sítko přelít na zelí, dobře promíchat a vařit mírně ještě 4-5 minut. Na talíři podávat závitky obložené zelím a uzeným masem. Podle chuti přelít trochou kyselé smetany a horké servírovat.
Foto: Hungarian National Tourist Office.

Další články na téma jídlo, pití:
Kotlíkový guláš (bográcsgulyás) | Hovězí perkelt (marhapörkölt) | Rybí polévka (halászlé) | Pečená husí játra (libamáj) | Jídlo a pití v Maďarsku | Maďarská vína

Poslední aktualizace: 17.11.2011